Z zastosowaniem gotowanej ciecierzycy przygotować można całe mnóstwo pysznych specjałów na słoneczną pogodę. Kiedy temperatura przekracza 30 stopni, niekoniecznie mamy ochotę na talerz gorącej zupy.
Pożywna sałatka z ciecierzycą oraz piersią z kurczaka z pewnością świetnie zaspokoi apetyt w upalny dzień. Potrzebujemy do jej przygotowania naprawdę kilku składników, które na targu dostać można na wyciągnięcie ręki!
Zdrowa sałatka z ciecierzycą – czego potrzebujemy?
- 1 słoik gotowanej ciecierzycy lub gotowa ciecierzyca z puszki
- (jeśli ktoś zwraca uwagę na pochodzenie, może gotować suchą ciecierzycę samemu, trzeba pamiętać o namoczeniu co najmniej na kilka godzin w wodzie, dzięki czemu cieciorka szybciej się ugotuje)
- 1 średnia pierś z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- olej do smażenia
- 1 świeży ogórek
- 1 mały pęczek rzodkiewek
- kilka liści świeżej bazylii
- klika łyżek świeżego jogurtu naturalnego, może być typu greckiego
- pół cytryny
- sól, pieprz
Sałatka na lato z ciecierzycą – przygotowanie
- Mięso podsmażamy na oleju po uprzednim przyprawieniu, potem należy je ostudzić.
- Ciecierzycę odsączamy z zalewy lub z wody, w której wcześniej została ugotowana. Dobrze również, żeby przed dodaniem do sałatki również była zimna. Jako pierwsza trafia do miski.
- Ogórek wraz z rzodkiewkami wrzucamy pokrojone w drobną kostkę do miski z ciecierzycą,
- Ostudzone mięsa także kroimy na drobne części i dodajemy.
- Całość wieńczy sos. Warto przygotować go dużo. Do miseczki z poszarpanymi listkami bazylii dodajemy kilka łyżek jogurtu, a zaraz potem sok z połowy cytryny. Trzeba to wszystko pomieszać, doprawiając solą i pieprzem.
- Sos po przygotowaniu dodajemy do pozostałych składników, całość mieszamy. Najlepiej taka sałatka smakuje schłodzona. Nadaje się świetnie w porze obiadowej, ale nie brakuje fanów, którzy najchętniej przygotowują ją sobie na kolację!
W końcu znalazłam przepis, którego szukałam. Brzmi bardzo zdrowo.