Zdrowy styl życia to obecnie nie tylko panujący trend, ale świadomy wybór bardzo wielu osób. Dostępne produkty pozwalają na urozmaicenie posiłków które są nie tylko zdrowe dla nas samych, ale również smaczne i pożywne.
Dla wielu osób zdrowe potrawy kojarzą się z jałowym jedzeniem. Czy tak jest naprawdę? Zdecydowanie nie! bowiem dzięki zastosowaniu odpowiednich przypraw i składników jesteśmy w stanie stworzyć najlepsze menu, o które będą zabiegać nasi najbliżsi.
Zdrowe jedzenie wcale nie musi być nudne
Na wielu portalach społecznościowych i forach internetowych możemy znaleźć cały szereg pomysłów na przygotowywanie zdrowych posiłków. Dostępne przepisy nie obfitują jedynie w warzywa gotowane na parze, a w produkty, które są przede wszystkim smaczne i zdrowe. Podczas przygotowywania zdrowych posiłków nie bójmy się poeksperymentować z jedzeniem.
Tylko w taki sposób możemy sprawić, że nasze dania będą strzałem w dziesiątkę jeżeli chodzi o niską kaloryczność oraz dostarczenie potrzebnych wartości odżywczych.
Sprawdzone przepisy na najciekawsze zdrowe posiłki
Zaczynając od śniadania, które jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, możemy przygotować:
- tosty z guacamole i pomidorami oraz jajka w koszulce,
- omlet z szynką drobiową i kurkami,
- jajecznicę ze szczypiorkiem,
- pastę twarogową z dużą ilością świeżych ogórków i rzodkiewek
- owsiankę z owocami sezonowymi (truskawki, borówki, maliny i jeżyny)
- granolę z dodatkiem prażonego jabłka bądź gruszki na maśle.
Na drugie śniadanie do swojego zdrowego menu możemy dodać:
- jogurt naturalny lub vege na bazie mleka kokosowego z dodatkiem orzechów nerkowca,
- 2 kromki chleba żytniego z pastą z makreli ,
- słupki z marchewki i selera naciowego z dipem czosnkowym,
- serek wiejski z chrupkim pieczywem.
Zdrowy obiad powinien dostarczać naszemu organizmowi nie tylko białka i tłuszcze, ale również potrzebne węglowodany. Spośród dostępnych produktów warto przygotować:
- pieczoną pierś z indyka w marynacie miodowo-musztardowej z dodatkiem młodych ziemniaków i surówki z selera,
- pulpety cielęce we własnym sosie z kaszą pęczak i sałatami w sosie vinegtet,
- makaron sojowy z polędwiczką wieprzową na bazie mleczka kokosowego z mango, groszkiem i cebulą,
- gnocci z suszonymi pomidorami i kurczakiem w kremowym sosie,
- makaron z pesto bazyliowym z dużą ilością tartego parmezanu.
Propozycje na podwieczorek i kolacje powinny obfitować w produkty o małym indeksie glikemicznym takie jak:
- pasta hummus
- zupa jarzynowa lub barszcz czerwony
- jabłko, grejpfrut i arbuz
- sałatka z jajkiem i tuńczykiem,
- placki z cukinii lub dyni.
Wręcz przeciwne, zdrowe jedzenie i różne smaki jakie oferują warzywa to przeciwieństwo nudy w diecie.